Sfantul Nicolae de Mira

Luni 06 Decembrie 2010 02:46 PM

Sfantul Nicolae de Mira sau popularul Mos Nicolae

Sfantul Nicolae s-a nascut in 280 I.Hr. in Patara. Era un preot crestin care in timp a devenit episcop. Calatorea mult si avand o avere impresionanta ii ajuta pe cei nevoiasi ori de cate ori avea ocazia.

A fost proclamat sfant la un secol dupa ce a murit. Sfantul Nicolae a devenit protectorul copiilor, marinarilor, bancherilor, orfanilor, negustorilor si chiar si al hotilor, fiind cunoscut ca prietenul si protectorul tuturor celor suferinzi sau cu probleme de orice fel.

Exista multe legende cu privire la faptele facute de el inainte si chiar si dupa moarte, dar cea mai cunoscuta si care i-a adus “faima” este povestea celor 3 surori. Se spune ca un om sarac nu putea sa isi marite fetele pentru ca nu avea ce sa le dea ca zestre. Episcopul le-a lasat la primele doua fete cate o punguta cu aur la usa, insa tatal fetelor vroia sa stie cine este cel care ii ajuta, iar episcopul nu vroia sa fie descoperit. Ca sa nu fie prins a dat drumul celei de-a treia pungute, pentru ultima fata, pe hornul casei, punguta cazand intr-un ciorap atarnat de semineu. Tatal fetei a descoperit in cele din urma ca episcopul Nicolae a fost cel care l-a ajutat, iar in curand toata lumea avea sa afle. De atunci cine primea un cadou pe care nu il astepta ii multumea lui Nicolae.

 

In Italia Sfantul Nicolae (San Nicola) este patronul orasului Bari, iar in ziua de Sfantul Nicolae sunt date cadouri viitoarelor mirese. In Trieste Nicolae (San Nicolo) este sarbatorit prin impartirea de cadouri copiilor in dimineata de 6 decembrie, iar pentru unele familii, in functie de cultura, este o sarbatoare mai importanta decat Craciunul.

In Portugalia este sarbatorit intr-un singur oras (Guimaraes) si a fost sarbatorit inca din Evul Mediu, fiind considerat patronul liceenilor.

In Olanda si Belgia copii isi pun ghetutele in fata semineurilor impreuna cu morcovi sau fan -  pentru calul lui Nicolae (Sinterklass).

In Germania Nikolaus este asteptat in seara de 5 spre 6 decembrie cand copii isi pun ghetutele (denumite Nikolaus Stiefel adica ghetutele lui Nicolae) in fata usii pentru a primi daruri. Tot in Germania copii se tem de servitorul Ruprecht (Knecht Ruprecht) care il insoteste pe Nicolae si lasa pedepse pentru copii neascultatori.

In Cehia, Slovacia, Polonia si Ucraina Sfantul Nicolae este insotit de un inger.

In Ungaria (Mikulas) si Romania (Mos Nicolae) iti poate lasa in ghetute dulciuri si cadouri, daca ai fost cuminte sau o nuielusa, daca ai fost neascultator.

In Serbia si Macedonia nu se dau cadouri, Sfantul Nicolae fiind recunoscut ca protectorul familiilor, insa se tine o masa in familie numita slava.

In Bulgaria Nicolae este unul dintre cei mai sarbatoriti sfinti, multe biserici purtandu-i numele.

In Statele Unite si Canada Sfantul Nicolae (Saint Nick) este sarbatorit tot de Craciun, prin ciorapii atarnati de semineu in care copii gasesc dulciuri sau carbuni in  functie de cat de cuminti au fost. Diferenta dintre sarbatori se simte doar in cadrul comunitatiilor crestine sau europene, care pastreaza o parte din propriile traditii. Trecerea de la Sfantul Nicolae la Mos Craciun a durat cateva secole, insa aceasta este alta poveste.

Sa aveti o zi frumoasa pe care sa o sarbatoriti alaturi de cei dragi si sa speram cu totii ca vom gasi ceva frumos sau bun in cizmulite si nu o nuielusa. :)

Denisa N.

Adauga comentariul tau :

comenteaza
Username :
Parola :
 
Username :
Parola :
Repeta Parola :
E-mail :
Repeta E-mail :
 
reclama