Sarcina - reguli de igiena

Luni 29 Noiembrie 2010 10:01 PM

Sarcina - reguli de igiena

 

Respectand cateva reguli simple de igiena si ferindu-va de excese, va veti putea continua in bune conditii activitatea obisnuita. Nu neglijati tinuta, aspectul fizic, igiena personala. Pierdrerea pentru o perioada a siluetei este compensata de stralucirea cu totul particulara a ochilor, a tenului, "expresia neconfundabila a unei bogate trairi interioare". Nu este nevoie sa renuntati la micile dvs reuniuni intre prieteni, la spectacole daca va fac placere, dar nu neglijati plimbarile in aer, mersul pe jos. Oxigenul de care are atata nevoie copilul dumneavoastra i-l dati prin respiratia dumneavoastra. Evitati pe cat posibil  locurile aglomerate, mai ales in perioade de epidemii. Orice imbolnavire in cursul sarcinii pericliteaza evolutia acesteia si dezvoltarea copilului. Asigurati-va 8 ore de somn, eventual 1 - 2 ore de odihna dupa amiaza, mai ales in ultimele 2 - 3 luni, cand sarcina devine mai grea si obositi mai usor.

  • Sunt indicate baile in timpul sarcinii?

Desigur, baile sunt absolut necesare in timpul sarcinii, curatenia pielii fiind una din premizele unei evolutiuni normale. Baia obisnuita nu trebuie sa depaseasca jumatate de ora, iar temperatura apei 30 - 33 de grade. In ultimele luni de sarcina sunt indicate mai ales dusurile cu apa calduta dupa care va frecati usor tot corpul cu un prosop mai aspru, ceea ce ajuta la circulatia sangelui.

  • Nu practicati spalaturi interne fara recomandarea medicului.
  • Sunt permise raporturile sexuale in timpul sarcinii?

In primele 3 luni raporturile sexuale sunt permise, dar fara excese, existand pericol de avort; intre 3 si 7 luni raporturile sexuale pot fi normale; in ultimile 2 luni este recomandata abstinenta, existand atat pericolul unei nasteri premature, cat si a unor infectii care se pot transmite pe aceasta cale.

  • Imbracamintea: evitati orice imbracaminte care va strange talia, fuste sau pantaloni. Cele mai indicate sunt rochiile tip "sac" sau "sarafan", rochii fara maneci, sub care purtati bluze sau pulovare. Cum femeia gravida transpira mult, acestea se pot schimba mai des. Este bine ca lenjeria de corp sa fie din bumbac. Este necesar sa purtati un sutien care sa va ridice sanii, fara a-i strange. Nu este recomandat sa se stranga pantecul cu niciun fel de obiect de imbracaminte, centura sau brau. Copilul  trebuie sa creasca si sa se miste in voie in pantecul mamei. Centuri speciale sunt indicate numai femeilor care au avut mai multe nasteri si a caror musculatura abdominala este slabita. Incaltamintea va fi comoda, tocurile sa nu depaseasca 4 - 5 cm; iarna purtati cizme sau ghete, care sa pastreze caldura picioarelor, cu talpa solida si antiderapanta (caderile in timpul sarcinii pot fi periculoase).

Adauga comentariul tau :

comenteaza
Username :
Parola :
 
Username :
Parola :
Repeta Parola :
E-mail :
Repeta E-mail :
 
reclama