Etapele copilariei

Luni 29 Noiembrie 2010 08:28 PM

Pentru o dezvoltare armonioasa fizica, psihica si de incadrare sociala, intreaga copilarie necesita supraveghere si ingrijire specifica fiecarei etape.

Prin copilarie se defineste perioada de crestere si dezvoltare a "puiului de om" de la nastere pana la adolescenta si pubertate, cand copilul ajunge la deplina maturitate fizica si neuro-psihica, capabil de independenta si integrare sociala. Cum pentru diferitele etape cronologice ale copilariei exista conditii specifice ale cresterii si dezvoltarii, copilaria se imparte in mai multe perioade.

  • De la nastere pana la 12 luni - perioada de sugar.

In aceasta perioada schimbarile in dezvoltarea copilului se succed intr-un ritm deosebit de rapid, ceea ce atrage necesitatea unor masuri specifice de ingrijire pe etape mai scurte, astfel: - de la 7 zile la 30 de zile - perioada de nou-nascut; - de la 1 luna pana la 4 - 5 luni - perioada de sugar mic; - de la 5 luni la 12 luni - perioada de sugar mare. Dupa varsta de 1 an cresterea si dezvoltarea continua, dar intr-un ritm mai scazut, de aceea etapele sunt de mai lunga durata.

  • De la 1 an la 3 ani - perioada de copil mic.
  • De la 3 ani la 6 ani - perioada de prescolar.
  • De la 6 ani la 14 ani - perioada de scolar.
  • De la 14 ani la 16 ani - perioada de adolescenta.

Pentru o dezvoltare armonioasa fizica, psihica si de incadrare sociala, intreaga copilarie necesita supraveghere si ingrijire specifica fiecarei etape. Perioada de copil mic, de la nastere pana la varsta de 3 ani, in care dezvoltarea fizica si neuro-psihica are cea mai mare importanta, copilul este absolut dependent de ingrijiri, iar influenta modului de integrare este hotaratoare pentru tot restul vietii.

Adauga comentariul tau :

comenteaza
Username :
Parola :
 
Username :
Parola :
Repeta Parola :
E-mail :
Repeta E-mail :
 
reclama