Calitatile laptelui matern reflecta calitatile dietei

Sambata 26 Mai 2012 04:51 PM

O mama care alapteaza s-ar cuveni sa manance importante cantitati de legume si fructe. Sanatatea copilului ei depinde de acest gest de minima atentie fata de corpul sau si fata de cel ce se naste din  ea. De altfel, laptele de mama este aliment complet; contine un raport echilibrat de aminoacizi - proteina ideala. Este alcalin - asemenea laptelui de capra - iar continutul in proteine este intre 1,1% si 1,5%.

In primele 6 luni de viata, cand bea numai lapte de la sanul mamei, puiul de om creste mai repede si produce mai multe celule noi decat in orice perioada a vietii; isi dubleaza greutatea.

Apare un paradox, intrucat rastoarna toate teoriile cu privire la rostul proteinelor in organism. Asadar, alimentul cu doar 1 - 1,5% proteine contine absolut toate ingredientele necesare vietii si chiar este in masura sa mentina o rata impresionanta de crestere. Bine, dar 1,5% este mult prea putin decat ni se spune noua ca avem nevoie!

Vedeti, se face o mare greseala ca se extrapoleaza continutul proteic al laptelui de soarece in a stabili necesarul de proteine la oameni. Soarecii difera de oameni prin multe caracteristici; nu iau in deradere acest fapt, ci, dimpotriva, atwntionez asupra marii greseli in care cantonam. Laptele de soarece contine 11,5%proteine, iar greutatea micii vietati se dubleaza in 5 zile de la nastere.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, se recomandau 118 g proteine zilnic, iar in 1980 s-a diminuat necesarul  la 45 - 56 g. Mai aproape de zilele noastre, specialistii in nutritie scad la 25 - 35 g aceasta nevoie de proteina pe zi (dupa ultimile cercetari in nutritie).

Daca bebelusul nu este alaptat la san, ar trebui sa fie hranit cu un amestec de lapte de capra, suc proaspat de morcovi si apa plata.

Adauga comentariul tau :

comenteaza
Username :
Parola :
 
Username :
Parola :
Repeta Parola :
E-mail :
Repeta E-mail :
 
reclama